fredag 24 april 2020

Ur led är tiden

Något står inte rätt till.

Jag lyckade starta bloggen nära nog samma dag som den första rapporten om det nya Corona-viruset gjordes. Jag tänkte att jag ändå försöker skriva lite om sparande, som var planen från början. Det har väl gått sådär. I princip all nyhetsrapportering och allt som händer i livet är nu är, av förklarliga skäl,  dominerat av Corona och Covid-19. Det är nog inte fel tillfälle att börja ett sparande, för den som har gått i sådana tankar . Däremot är det nog helt fel tillfälle att börja med spar-snack på en nystartad blogg. Det får bli sen.

Sverige har valt en annan väg än övriga länder. Vi kör den mjuka vägen och kommer med rekommendationer istället för direktiv och förbud. Tyvärr är jag rädd att vi är för trygghetsskadade i Sverige för klara det ansvaret. Vi har inte haft krig på väldigt länge, och har under lång tid haft ett tryggt samhälle utan större katastrofer. Risken är att vi inte tror att vi kan drabbas av tråkigheter som andra gör. Kan det finnas någon annan anledning till att det kan se ut som på bilden, en lördagskväll på Södermalm? Mitt under en global pandemi som ingen kan undgå, som lamslagit hela världen, och som till dags dato tagit 190.985 liv? 2021 döda bara i Sverige!


 
Folkungagatan, april 2020. Covid-19. Bild lånad från YB Södermalm

Vad är det för fel på vissa? Kan det verkligen ha undgått någon vad var och en behöver göra? I resten av världen ser vi bilder på tomma gator, och i princip utegångsförbud. Här kör vi eget ansvar. Det klarade vi tydligen av att hantera i några veckor, sen ser det ut så här. Det är fullständigt hårresande, och jag kan inte förstå inte varför inte polisen stängde krogen direkt och skingrade massorna. Det är som sagt något som inte står rätt till!

Och ekonomin! Det tycks vara konsensus att det här är det värsta som drabbat ekonomin sedan depressionen i början på 30-talet. Folk dör i mängder. Ekonomin har stannat. Folk blir av med sina jobb och företag går i konkurs. Enorma statliga stöd räddar många jobb. Men vi vet inte hur längre detta kommer pågå, eller vilka konsekvenserna blir. Det är mycket svårt att se detta som annat än en ekonomisk katastrof. Hur reagerar då börsen på det värsta som drabbat ekonomin på 100 år? Blygsamt, som det ser ut. Först såg det ut att bli ett ordentligt ras. Sedan hände något, och börserna återhämtade sig. En global katastrof och grusade framtidsutsikter under överskådlig tid har sedan årsskiftet fått börsen att gå ner....14 %. Va?

Igår såg jag ett tiotal män mötas på gatan här utanför. Männen var bedömt mellan 55 och 65 år gamla. Hälften var överviktiga. De verkade väldigt glada att se varandra, och det hälsades ordentligt. Det räckte inte med att ta i hand, utan man såg till att krama om varandra ordentligt också.

Förnekelse är ju en naturlig försvarsmekanism, men hur många ska behöva sätta livet till innan även dessa människor förstår att det här är allvar? Vi är ofta fokuserade på rättigheter, och sällan på skyldigheter. I en tid som denna kanske det är dags att lägga lite mer tyngd bakom "rekommendationerna"? Det kanske krävs beslut man är skyldig att följa, för att få vissa att rätta in sig i ledet.

Med det sagt så tar en tid som denna också fram det bästa ur människan. Allt från tydligt visad hänsyn och donerad skyddsutrustning, till tillverkning av handsprit och hjälp med att handla till medmänniskor i riskgrupperna.

Tragiskt om de ansträngningar så många gör förlorar effekt bara för att ett gäng egocentriker inte klarar av att göra minsta uppoffring. Det skulle inte förvåna mig om det dessutom är samma personer som gnällde högljutt på att toalettpapperet var slut i krisens början.

2 kommentarer:

  1. Välkommen till bloggvärlden! Roligt med nya medmänniskor som älskar börsen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tittade in.

      Tack ska du ha, och tack för en av de första kommentarerna! 😊

      Radera