torsdag 23 januari 2020

Börja spara? Nu?

Imorgon är det lön igen. Det som kallas "årets fattigaste månad" är slut!

En fredag med en ny och orörd lön på kontot skulle ju kunna vara det perfekta tillfället att börja ett sparande för den som funderat på det. Vilken fin present till sig själv att starta ett långsiktigt sparande. Unna dig det!

Om du har bestämt dig - kom igång, nu direkt! Bestäm hur mycket du kan lägga undan varje månad, och följ de fyra stegen nedan. Du är igång på 10 minuter!

  1. Öppna ett ISK (Investeringssparkonto). Det har en mycket förmånlig beskattning, och du behöver inte deklarera några affärer. Att ha ett ISK är alltid gratis så du behöver inte bli kund i någon ny bank. Gör det så enkelt som möjligt och öppna ett i banken där du har din lön.
  2. Lägg upp en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt nya ISK. Lägg ett datum precis efter lönen.
  3. Låt inte mängden fonder skrämma dig. Vet du inte hur du vill placera pengarna väljer du en global indexfond. Stor riskspridning till liten kostnad.
  4. Tänk på annat och låt tiden jobba för dig!
Det viktigaste är att komma igång. Detaljerna går alltid att justera längs vägen.

För den som helt saknar sparande är det klokt att först bygga upp en buffert på ett konto. Pengar man behöver direkt gripbara bör inte placeras på börsen. Du kan ändå lägga upp allt enligt ovan, men börjar med att göra månadsöverföring till ditt bufferkonto.  När bufferten är tillräcklig flyttar du över överföringen till ditt ISK istället.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar