fredag 31 januari 2020

Plastpåsarna och miljön

Den nya plastpåse-skatten införs den 1 mars. Då ska vi i Sverige betala 3 kr extra per plaspåse för att kunna bära hem våra varor från affären. Känslan är att det är på grund av att en massa plast dumpas i haven. Men är det verkligen så? Det ska bli väldigt spännande att se hur mycket mindre plast det blir i världshaven efter detta.

En undersökning har gjorts där man studerat miljöeffekterna av en plaspåse som används en gång för att bära hem varorna och därefter används som soppåse. Slutligen eldas påsen upp. Alltså helt i linje med hur svenska påsar används.

För att en påse av ekologisk bomull ska vara mer miljövänlig än en plastpåse behöver den återanvändas 20.000 gånger. Det måste alltså börja säljas tygpåsar av helt makalös kvalitet för att det här inte ska bli ett nerköp för miljön. För den som handlar fyra gånger i veckan, och använder en påse varje gång, tar det 96 år innan tygpåsen är en miljömässig vinst. Om man tidigare återanvände sin plastpåse en gång måste istället tygpåsen går i arv i släken i 192 år för att miljön ska bli vinnare. Om man slutligen lägger till det faktum att vi fortfarande kommer behöva soppåsar, och därför börjar köpa lägre beskattade soppåsar för det ändamålet, då anar man att det här inte har någonting med miljön att göra.

Att man lade skatten just på plastpåsar är förmodligen bara för att det kan uppfattas som något är bra för miljön. Istället är det nog helt enkelt så att pengarna måste in till statskassan. Det hade blivit svårare att bli omvald om man höjt momsen eller lagt en straffskatt på mjölk. Det här ser nog bättre ut, men är egentligen samma sak.

Vi knorrar lite och knyter näven i fickan, men litar på att staten gör det som är bäst. Våra poliker kan säkerligen sola sig i stjärnglans internationellt och berätta att i Sverige, där är vi minsann föredömliga och har fått ner användningen av plastpåsar. Att miljön tar lite skada är ingenting som behöer störa den bilden.

Men i ärlighetens namn kunde det varit mycket värre. Vi kunde ju i den politiska korrekthetens namn avveckla fullt fungerande och miljövänliga kärnkraftverk och sedan importera el från kolkraft istället...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar