tisdag 3 mars 2020

Att skilja huvudsak från bisak

För några veckor sedan var klimatkrisen det ständiga samtalsämnet. Greta syntes överallt och hela tiden.

Klimatoron tycks nu ha gjort en paus, och fokus har istället riktats mot två nya händelser:

Coronaviruset sprider sig över jorden. Ingen vet vilken skada detta virus kommer göra, och hur många som kommer mista livet. I skrivande stund har vi 21 bekräftade fall i Sverige. Man säger att beredskapen är god, även om vi skulle få ett större antal smittade. Detta i ett Sverige där "stabsläge" numera nästan är normalläge på vissa av våra större sjukhus. Detta pga överbeläggning och brist på personal. Det tar en månad att få en tid hos sin husläkare. På akuten gör man sig icke besvär. Men som sagt - när det gäller detta är tydligen beredskapen god. Får vi en större spridning av viruset och ett enormt behov av intensivvård så löser vi det. Det är svårt att se hur, men det finns ingen anledning till oro.

Erdogan har gjort verklighet av sitt hot och har öppnat gränsen mot Europa. Tiotusentals migranter försöker nu forcera gränsen till Grekland, och därmed in i Europa. Bränder, stenkastning, tårgas och gummikulor. Nästan krigsliknande scener. Erdogan har hotat att skicka 3,6 miljoner migranter mot Europa, så det här kanske bara är början. Sverige är fortfarande inte i närheten av att ha hanterat den enorma mängd migranter som kommit från 2015 och framåt. De som kom då bor fortfarande i "modulhus" och liknande, då bostäder och arbeten saknas. Vården är överbelastad och skolorna fulla. Sverige är förändrat i grunden, och det pratas numera om att samhällskontraktet är brutet. Vilka konsekvenser ytterligare en migrantvåg skulle innebära är svårt att bedöma.

Trots det enorma allvaret i detta tycker svensk media och vissa politiker att man måste rapportera om något man anser vara nästan lika allvarligt.

.
Ulf Kristersson säger det förbjudna - Stärk gränsen! (EU:s yttre gräns) Det i kombination med att han "ser tuff ut" och dessutom har "jaktkläder" på sig blir för mycket. Vänstern rasar. Moderaterna byter sedan ut bilden. Vilken dramatik. 

En reflektion är att ett sådant uttalande hade triggat igång floskelmaskinen totalt för inte länge sedan. Nu blev det ramaskri och därpå följande halvpudel, men inte så mycket av det vanliga mässandet om att "Vi måste värna asylrätten", "Det handlar om vilket Sverige vi vill ha" och obligatoriska paralleller till 30-talet. Att Kristerssons jacka och keps ändå kan bli en nyhet när flera potentiella katastrofer avlöser varandra runt omkring oss är...intressant!

1 kommentar:

  1. Idag har det gått nio dagar sedan inlägget skrevs. Vi har nu 683 bekräftade Corona-fall i Sverige. Man har beslutat att bara testa patienter som är inlagda på sjukhus eller tillhör en riskgrupp, så det kanske är den sista användbara siffran vi ser.

    Klimat- och flyktingkriserna nämns inte längre. Medierna domineras fullständigt av Corona. I Italien är det kaos. I Norge och Damnark stängs alla skolor. I Sverige förbjuds större allmänna sammankomster. USA stoppar flyg från Europa.

    Utöver det ett oljepris som rasar. Börserna är i fritt fall. Idag backade OMXS30 över 10 %





    SvaraRadera