tisdag 25 februari 2020

Löneväxling

Att kombinera låg lön med frånvaro av tjänstepension bör undvikas. Jag har själv haft just det upplägget under ett antal år, och pensionsprognosen ser därför inte jättebra ut.

Avdragsrätten för privat pensionssparande är borttagen. Löneväxling kan dock vara ett sätt att öka pensionen för den som vill, men är bara ett bra alternativ för den som har lite högre inkomster.

För att löneväxling ska bara en bra idé behöver man ha en månadslön på över 44 923 kr.

Löneväxling innebär att du avstår en del av din bruttolön, och växlar den delen till något annat. Vanligtvis betalas pengarna istället till en pensionsförsäkring.

Fördelarna för dig är att du kan få lägre skatt när du tar ut pengarna som pensionär, och du kan också få en större inbetalning än lönen du avstår.

För att det ska vara lönsamt bör du efter löneväxlingen fortfarande ha en lön som överstiger 8.07 inkomstbasbelopp. Det beror på att inkomster över denna nivå inte ger högre pensonsavsättning till den allmänna pensionen, och att man på denna nivå också maxat exempelvis SGI. Vid lägre inkomster bör man inte löneväxla.

Vid denna inkomst betalar man statlig inkomstskatt, vilket innebär 20 eller 25 % statlig skatt, utöver kommunalskatten som brukar ligga runt 30 %. En tusenlapp som tas ut som lön ger alltså någotstans mellan 450 och 500 kr kvar efter skatt. Om man istället tar ut denna tusenlapp när man gått i pension, och då förutsätter att inkomsterna är lägre och att man därför bara betalar kommunalskatt, får man istället behålla ca 700 kr.

Utöver detta så är det billigare för arbetsgivaren att göra en pensionsinbetalning än att betala ut lön. Det är vanligt att man kommer överens om att löneväxlingen ska vara "kostnadsneutral" för arbetsgivaren. Det innebär att arbetsgivaren kan betala in drygt 5,7 % extra till din pensionsförsäkring, utan att det kostar företaget något extra. Avstår du 1000 kr får du alltså 1057 kr inbetalda till din pension.

Det är ingen rättighet att få löneväxla, utan både själva växlingen och vilka villkor som ska gälla är något man kommer överens med sin arbetsgivare om. Omfattas man av kollektivavtal kan dock regler kring löneväxling framgå där.

Räkneexemplen ovan visar att det kan vara en bra affär att löneväxla om man har lön på denna nivå. Väljer man att börja löneväxla bör man tänka på att välja en pensionsförsäkring med mycket låga eller helst inga avgifter. Det finns också en osäkerhet, och det är att man inte kan veta hur skattesituationen ser ut när pensionsförsäkringen väl ska betalas ut. Våra politiker kan välja att höja eller sänka skatten innan utbetalning sker. Som det ser ut idag kan pengar i en pensionsförsäkring börja tas ut som tidigast från 55 år ålder. Ytterligare något att ta hänsyn till är att den lägre lönen som växlingen ger kan ge en lägre ersättning om man skulle bli långvarigt sjuk.

Det är mycket att tänka på, och det är inte självklart vad som är bäst. Tror du på löneväxling?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar